Home  /  NIFTY testi  /  Translucenca nuhale: Shenja në qafën e foshnjës që tregon Sindromin Down

NIFTY testi

Translucenca nuhale: Shenja në qafën e foshnjës që tregon Sindromin Down

--- 20 Dec 2018

Secila nënë në muajt e parë të shtatzënisë ballafaqohet me teste të ndryshme prenatale që janë të rëndësishme, si për të ashtu dhe për beben. Pra, në këtë mënyrë gruaja shtatzën mëson si po ecën shtatzënia dhe  zhvillimi e avancimi i frytit, për rritjen e tij si dhe për atë a do të lind me ndonjë anomali kromozomale.

Një nga këto teste është matja e translucencës nuhale, që e bënë pothuajse çdo shtatzënë dhe kryesisht bëhet në mes të javës së 10 dhe 14 të shtatzënisë. Me ultrazë matet e ënjtura e qafës së frytit e mbushur me lëng, dhe quhet translucenccë nuhale.

Nëse kjo e ënjtur është më e trashë se mesatarja, mund të jetë shenjë e hershme për sindromën Down, trisominë 18 apo ndonjë parregullsi të zemrës. Matja e translucencës nuhale mund të tregojë çrregullimet e lartë cekura tek fryti, por për fat të keq saktësia nuk është e madhe dhe kështu nuk mund të thuhet me siguri se një nga parregullsitë është prezente.

Me matjen e translucencës nuhale tek 100 fetuse zbulohet sindroma Down, tek ata rreth 60-70, ndërsa tek 30-35 mbeten të pa detektuar në raste kur i ekzaminojmë 100 fetusë me sindromën Down. Kështu ekziston mundësia që testi do të tregojë komplikime atje ku vërtetë nuk ka, por edhe e kundërta, do të tregojë se me frytin është gjithçka në rregull edhe pse ekziston abnormalitet në zhvillim.

Në mbarëvajtje dhe me rezultatet e matjes së translucencës nuhale mund të ndikojnë shumë faktorë siç janë: zorrët e mbushura, obeziteti, lëvizja gjatë testimit, mungesa e ujit frytor, pozita e fetusit…

Në shumicën e rasteve kur është translucenca nuhale e rritur, është tregues se fëmija mund të ketë sindromën Down, por sipas rregullit kjo nuk është ashtu. Nëse rezultatet e testit tuaj në shtatzëninë e hershme tregojnë rrezik më të madh për kromozomopati, gjinekologu juaj do t’iu drejtojë për hulumtime të mëtutjeshme.

Më i sigurt dhe më i besueshmi është testi NIFTY, ai mund të detektoj sindromën Down dhe parregullsitë tjera kromozomale qysh në javën e 10-të të shtatzënisë me siguri prej mbi 99%. Testi NIFTY me siguri mund të zbulojë rrezikun nga kromozomopatia dhe të detektojë gjininë e fëmijës tuaj.

Testi NIFTY bëhet në mënyrë të thjeshtë me anë të gjakut të nënës nga vena. Pra në gjakun e nënës është ADN-ja e fëmijës që analizohet në laborator, dhe në bazë të kësaj konstatohet nëse ekziston rreziku nga çrregullimet kromozomale.

Shumë prindër vendosin për testin NIFTY dhe në rastet kur translucenca nuhale është me madhësi normale. Pra dëshirojnë me siguri të vërtetohen dhe të jenë të qetë gjatë kohës së shtatzënisë.

Testin NIFTY e kanë bërë më tepër se 3 milionë shtatzëna në tërë botën, për faktin se është testi më i besueshëm dhe më i kompletuar, kurse rezultatet dihen për 6 deri në 8 ditë.

Nëse ju intereson më shumë për testin NIFTY, na vizitoni në www.nifty-test.al Aty do të gjeni përgjigjet edhe nga disa pyetjet e juaja të tjera.

Share this story: